
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Bordsmargarin }
(bordsmargarin, lättmargarin, mjölkfri bordsmargarin, delikatessmargarin)
table margarine, spredable margarine
margarine de table, margarine à tartiner
margarina spalmabile
Tafelmargarine
margarina de mesa, margarina facil de untar
Bordsmargarin skall vara lätt bredbart direkt från kylskåpet och helst förpackad i lämplig bordsförpackning. Bordsmargarin håller i allmänthet en fetthalt runt 70%, varav ca 40% är rapsolja. Förekommer även mjölkfri variant.
Delikatessmargarin är en bredbar produkt, men sällan förpackad i lämplig bordsförpackning. Fetthalt 80-90%.
Lättmargarin håller fetthalt 25-50 %.
Smältpunkt: Vanligt margarin har hög smältpunkt, smälter runt 45°C. För att få margarin flytande blandas det med hög andel vegetabiliska fetter som har låg smältpunkt. Läs mer om smältpunkt, se > Fryspunkt, kokpunkt.
Förvaras kallt vid högst +10°C. Går att frysa.
Hållbarhet: 2 månader eller mer.